Atatürk Kültür Merkezi, “Filipin Ulusal Miras Ayı” kapsamında özel bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu anlamlı ayın kutlamaları çerçevesinde, Filipin Başkonsolosluğu ile ortak bir çalışma düzenleyen AKM, “Tozlar Çöktüğünde” başlıklı bir konferans ve görsel sunuya imza atacak.
Atatürk Kültür Merkezi Kütüphanesinde, 17 Mayıs’ta 17.00-19.00 saatleri arasında izleyicilerle buluşacak “Tozlar Çöktüğünde” konferansı, ücretsiz ve halka açık. Çalışmalarını İstanbul’da sürdüren, uluslararası alanda pek çok ödülün sahibi olan Filipinli sanatçı Wawi Navarozza’nın sunacağı etkinliğin sonunda ise izleyicilerin de katılacağı bir soru-cevap oturumu yapılacak. Katılımcılara Filipinler sanatını, tarihe yön veren olaylar ışığında anlatma imkânı sunacak konferans ve sonrasındaki tartışmanın dili ise İngilizce olacak.
Sanatı da dönüştüren dönüm noktaları
Filipinler sanat tarihine aydınlatıcı ve bilgilendirici bir bakış niteliğindeki konferansın odak noktası ise ülke tarihinde önemli bir yer tutan iki toplumsal olay ve bu olayların etkisinde filizlenen Filipin çağdaş sanatı. Filipinler’in çağdaş sanat ortamını da şekillendiren dönüşümün, 1945 yılında ülkenin Amerika’nın sömürgeci himayesinden kurtulması ve İkinci Dünya Savaşı’ndan çıkışı sırasında maruz kaldığı tahribat ile meydana geldiği biliniyor. Filipinler tarihinde “savaş sonrası” ve “sömürge sonrası” olarak adlandırılan bu iki dönemin, ülke ikliminde yeni düşünürlerin ve sanatçıların sağduyulu eserler üretmesini teşvik ettiği, bu eserlerin de modern ve yeni çağdaş Filipin sanatının özgün bir ortamda ortaya çıkmasına imkân tanıdığı düşünülüyor.
Filipinler’in sesini dünyaya taşıyan yetenek: Wawi Navarroza
AKM’nin dünya sanatına yön veren akım ve sanatçıları İstanbullu sanatseverlere buluşturma çalışmalarının bir parçası olan “Tozlar Çöktüğünde” konferansının dikkat çekici bir yanı da, uluslararası alanda pek çok ödülün sahibi olan Filipinli görsel sanatçı Wawi Navarroza sunumuyla gerçekleşecek olması. Filipinler’in dünya sanat sahnesine armağan ettiği en başarılı sanatçılar arasında gösterilen Wawi Navarroza, fotoğraf çalışmalarıyla tanınıyor. Navarroza’nın ulus-aşırı bir sanatçı, kadın, Asyalı ve Filipinli olarak kimlik ve benlik de dahil, katmanlı temaları irdeleyen sanatı, kişisel deneyimi simgesele dönüştürmesiyle ön plana çıkıyor.
Kariyeri boyunca Filipinler dışında, Avustralya, Japonya, Malezya, Singapur, Laos, Kamboçya, Londra, İspanya, İtalya ve Rusya’daki galeriler başta olmak üzere, kapsamlı sergileri uluslararası alanda sanatseverlerle buluşan Wawi Navarroza’nın işleri, daha önce Art Basel HK başta olmak üzere pek çok sanat fuarı ve uluslararası fotoğrafçılık festivallerinde yer aldı. Sanatı “Photography Today” (Phaidon), “Contemporary Photography in Asia” (Prestel) ve Zuang Wubin’in “Photography in South East Asia” (NUS Press) isimli kitaplarda incelenen ve kendisi de basılı formatın güçlü bir savunucusu olan sanatçının, kaleme aldığı iki ayrı kitap da bulunuyor. 2015 yılında bir çağdaş fotoğrafçılık platformu olan Thousandfold’u kuran sanatçı; Thousanfold’un yayın kolu Thousandfold Small Press ile Filipinler’in başkenti Manila’nın ilk fotoğraf kitapları kütüphanesinin de kurucusu.
Günümüzde çalışmalarını İstanbul’da sürdüren ünlü Navarroza hem Filipinler’de hem de yurtdışında dönemsel atölye çalışmalarına imza atıyor. Sanatçı ayrıca fotoğraf konulu dikkat çekici söyleşi, inceleme ve konferanslarda da konuşmacı olarak yer alıyor.
Yorum yapın!