Son yıllarda birtakım valilerin, kaymakamların siyasetçi üzere davranmalarının, maddelerde yapılan değişiklikten kaynaklandığı ortaya çıktı …
Son yıllarda birtakım valilerin, kaymakamların siyasetçi üzere davranmalarının, maddelerde yapılan değişiklikten kaynaklandığı ortaya çıktı. Vilayet Yönetimi Kanunu’ndan “Devletin valisi” tarifi kaldırıldı. Kanunda Valilerin, Cumhurbaşkanıyla misyona gelip, misyonunun bitmesiyle valiliğin de sona ermesi ya da misyon müddeti dolmadan da vazifeden alınması kararı yer alıyor.
MUHALEFET BİLMİYOR
Lakin, gelecek Cumhurbaşkanı o valiler ortasından tekrar atama yapabilecek. Vali ve kaymakamların üyesi olduğu Türk Yönetimciler Derneği’nden bir yetkili yapılan bu değişiklikten muhalefetin bile gereğince bilgi sahibi olmadığını kaydetti ve şunları söyledi: “5442 sayılı Vilayet Yönetimi Kanunu’nun 9 unsurunda ‘Vali, vilayette Devletin ve hükümetin temsilcisi ve başka farklı her bakanın mümessili ve bunların idari ve siyasi yürütme vasıtasıdır’ deniliyordu. 2 Temmuz 2018 çıkarılan 703 Sayılı Kanun Kararında Kararname ile bu husus değiştirildi.
TÜZEL STATÜ YOK
Yeni haliyle, ‘Devletin temsilcisi’ çıkarıldı, yerine ‘Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtası’ olarak tanımlandı. Yetkili kelamlarına şöyle devam etti: “Yeni sistemde bu arkadaşlarımız Cumhurbaşkanının atadığı ve ona karşı sorumlu kamu görevlileridir. Yani, Devlet temsili üzere tüzel bir statüleri yoktur. Bu durum bilinirse kim niçin o denli veyahut bu türlü davrandı diye tenkitte bulunmazlar.”
5 yıl SGK’lı çalışan Vali olarak atanacak
Vali ve kaymakamların atama şartlarında da bir değişikliğe gidildi. 5 yıl SGK’lı çalışan herkes Vali, 5 yıl kamu misyonu yapan her fakülte mezunu Kaymakam olarak atanabilecek. Kaymakam, ilçede Cumhurbaşkanının idari yürütme vasıtası olarak tanımlandı, hiçbir temsil yetkisi kalmadı. Yani kaymakamların da hükümeti ve ulusal bayramlarda Devleti temsil yetkisi artık yok.
10 Haziran 2018’de Resmi Gazetenin tekrarlanmış sayısında yer alan Vilayet Yönetimi Yasasında değişiklik öngören kararnamede şu kararlar yer aldı: “Atama biçimleri 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde düzenlendi. 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 4. Unsuru, 1 sayılı cetvelde sayılan görevlilerin vazife müddetleri Cumhurbaşkanının vazife mühleti ile sonlandırdı. Yani bugün Vali olarak misyon yapanlar, Cumhurbaşkanının misyon müddeti sonunda onunla birlikte ayrılmak durumunda.”