Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz anlattı Prof. Dr. Derya Uludüz BEYİN FONKSİYONUNU GELİŞTİRİR ■ Sistemli yürüyüş kan basıncınızı düşürerek …
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz anlattı
Prof. Dr. Derya Uludüz
BEYİN FONKSİYONUNU GELİŞTİRİR
■ Sistemli yürüyüş kan basıncınızı düşürerek sizi kalp ve beyin damar hastalıklarından korur, kanınızdaki düzgün kolesterol HDL’yi artırır ve makus kolesterol LDL seviyenizi azaltır. Böylelikle damar sertliği üzere hastalıklardan korunabilirsiniz.
■ Yürümek insülinin kan şekeri düzeyinizi daha tesirli bir biçimde azaltmasına yardımcı olur. Kimi durumlarda, Tip 2 diyabet uygun diyet ve idmanla büsbütün yok edilebilir.
■ Attığınız her adım kaslarınız sayesinde hudut hücrelerine ve hasebiyle da beyninize bildiriler göndererek yeni hudut hücresi oluşumunu sağlar. Bu durum beyin ve beden ortasında daha fazla irtibat kanallarının açılması manasına gelir. Ayrıyeten motivasyonu, depresyonu ve ruh halini de güzelleştirerek beyin sıhhatini dayanaklar.
KAS VE KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR
■ Kullanılmayan, zayıf kaslar sizi yaralanmalara ve kronik ağrılara karşı eğilimli hale getirir. Yürüyüş yapmak kas ve kemik yoğunluğunuzu artırır.
■ Uzun müddetli hareketsizlik, hücrelere ziyan veren ve potansiyel olarak kansere neden olan hür radikallerin bedene ziyan vermesine yol açar. Ayrıyeten bağışıklık sistemini de zayıflatır.
GERİLİMLE SAVAŞIR
■ İdman, gerilimle baş etmek ve anksiyeteyi (kaygı) azaltmada en tesirli formüllerden biridir. Rastgele bir fizikî aktivite ile beyinde salgılanan endorfin, dopamin üzere kimyasallar gerilimi azaltır. Bilhassa aerobik idman, gerilim hormonu kortizolü düşürür.
■ Hareket ettikçe bedeniniz güç harcar. Yaktığı güç bedende glikojen olarak depolanan glikozdan gelir. Glikojenin azalmasıyla bedeniniz artan güç talebini karşılamak için yağ ve proteini glikoza dönüştürmeye başlar. Böylelikle idman yapmaya başladığınızda, yağ depolarınız eriyecektir.
DAHA SAĞLIKLI GENLERI TEŞVIK EDER
■ Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bir günlük idman bile kas hücrelerindeki genlerde ani değişikliklere yol açabilir. Kelam konusu genlerin birçok güç metabolizmasında, insülin karşılığında ve kaslardaki iltihabi süreçte rol alıyor. Öbür bir deyişle idman yaparak daha sağlıklı genlere sahip olabilmeniz mümkün.
Gerçekten hayret edici, Yazık diyecek söz bulamıyorum.